Facebook Toestaan Niet toestaan

De kwartfinale tussen FC De Bilt en Hollandia

7 april 2024 20:00

Het Nederlandse amateurvoetbal is opgedeeld in zes districten. FC De Bilt komt uit in West 1, dat behelst de provincies Utrecht en Noord-Holland en de gemeente Almere. In dit district zijn bijna 500 eerste teams actief. Deze ploegen spelen jaarlijks om de districtsbeker. Eerst in poules van vier en daarna via knock-out. FC De Bilt won de poule en won vervolgens vier wedstrijden en belandde hierdoor in de kwartfinale tegen Hollandia uit Hoorn, uitkomend in de 4e divisie en daar strijdend om de derde periode, dus voorwaar een sterke tegenstander.

Op donderdag 4 april wisten ongeveer 800 bezoekers het mooie sportpark van FC De Bilt te vinden en zagen om 20.00 uur voor de wedstrijd eerst een spetterende vuurwerkshow. Daarna floot de scheidsrechter, geflankeerd door twee neutrale grensrechters, voor de aanvang van een boeiende wedstrijd. Al snel bleek FC De Bilt niet kansloos tegen deze sterke tegenstander. De eerste kans was dan ook voor De Bilt, toen Youness Akhiat alleen op de Hoornse keeper af stormde, maar helaas net niet tot scoren kwam. Daarna was het redelijk gelijk opgaand. Hollandia was meer in balbezit, maar kon geen kansen creëren tegen de stugge Biltse verdediging. De uitvallen, vaak middels de lange bal, van De Bilt waren welllicht zelfs gevaarlijker. Na 45 minuten prijkten er nog gewoon twee nullen op het scorebord.

Na rust gingen de twee ploegen door waar ze gebleven waren. Holladia werd niet gevaarlijk en als ze een keer iets gevaarlijks deden dan wist de Biltse keeper, Menno Vink, daar wel raad mee: in de 60e minuut tikte hij voortreffelijk de bal uit de kruising. En zo ging ook de tweede helft voorbij met meer balbezit voor Hollandia en af en toe een gevaarlijke uitval van De Bilt. Was de eerste kans voor De Bilt, zo was de laatste kans ook voor De Bilt. In de blessuretijd kwam de bal op ongeveer zes meter van het doel voor de voeten van Okan, die op zich goed in schoot, maar een verdediger wist het zelf niet, maar hield de bal op de lijn tegen. En zo eindigde deze spannende wedstrijd in 0-0 en moesten penalty’s gaan bepalen wie naar de halve finale gaat.

Eerst allebei twee keer prima raak. Toen schoot De Bilt raak en een Hollandiaan ver over en een Biltenaar op de lat. Daarna een prachtige redding van Menno Vink en vervolgens mocht aanvoerder Jelle Vliek de beslissende nemen: Jelle schoot koelbloedig raak en het feest kon beginnen!

Wat nu? Op donderdag 25 april komt sv Huizen op bezoek in De Bilt voor de halve finale. Dat belooft weer een spektakel te worden met meer dan 1000 bezoekers.
En wat nog meer? FC De Bilt heeft zich door het behalen van de halve finale geplaatst voor de KNVB-beker. Dus na de zomer kans op interessante tegenstanders.
En, oja, bijna vergeten. Op zaterdag 6 april won het de competitiewedstrijd uit tegen Hilversum met 1-5 en volgt aanstaande zaterdag het duel om de tweede plaats thuis tegen VRC.