• Profvoetballers van FC De Bilt

  Van FC De Bilt naar het betaalde voetbal

  Wist je dat heel wat spelers vanuit hun jeugd bij FC De Bilt (en de clubs die samen gefuseerd zijn tot FC De Bilt) het betaalde voetbal hebben gehaald? We zijn natuurlijk heel benieuwd wie na Joost Broerse, de laatste die in de eredivisie actief is bij PEC Zwolle, de volgende prof van FC De Bilt wordt.

  FC De Bilt is een club die ontstaan is uit een fusie van de voetbalverenigingen Bilthoven, BVC en FAK. Bilthoven en FAK speelden "achter" Inventum en BVC op Larenstein. Deze drie verenigingen hebben veel voetballers de kans gegeven zich te ontwikkelen en een aantal voetballers die hun jongste jeugd bij een van deze verenigingen heeft doorgebracht is bekend geworden in het betaalde voetbal. Je vindt ze hieronder op volgorde van hun geboortejaar. De oudste speler staat dus bovenaan.

  Hans van der Heiden (1939)

  Heeft bij Elinkwijk gespeeld (kwam van BVC)

  Willem van der Lee (1943)

  Verdere gegevens nog niet bekend.

  Boelie van Vulpen ( 1944)

  Zijn jeugd gespeeld bij BVC. Heeft bij DOS in de seizoenen 64-65 7 en in 65-66 14 wedstrijden gespeeld. Bovendien 1 wedstrijd in de Europa Cup 3 tegen Barcelona gespeeld die in 0-0 eindigde.

  Dirk Donselaar (geboortejaar ?)

  Speler die zijn opleiding bij BVC genoot en later voetbalde voor o.a. FC Utrecht.

  Hans Visser (1951)

  Speler die zijn opleiding bij BVC genoot en later voetbalde voor o.a. FC Utrecht.

  Arno(ud) Wellerdieck (geboortejaar 1947 ?)

  Heeft bij B.V.C. gevoetbald, daarna bij D.O.S. met Kees Loffeld, Eddy Achterberg en Leo van Veen. Toen bij F.C. Utrecht, daarna bij Wageningen 2 x gepromoveerd, en 2 x gedegradeerd. Daarna bij Telstar, noodgedwongen door een ernstige blessure gestopt met voetbal, helaas zit hij nu in een rolstoel.

  Wim Flight (1955)

  Begonnen op de velden van FAK bij Inventum, spelend tot zijn 18e in alle jeugdteams en na een aantal wedstrijden in het 1e team vertrokken naar FC Utrecht. Heeft 8 Europa Cup-wedstrijden gespeeld met FC Utrecht zoals bijvoorbeeld tegen FC Porto. Speelde daarna nog 3 seizoenen bij NAC. http://www.fcufans.nl/hoe-is-het-metwim-flight.html  
  Begin
  Op zijn achttiende maakt Wim Flight de overstap van FAK naar FC Utrecht. Hij belandt daar in het C-team. Flight over die overstap: "Ik speelde een testwedstrijd in het stadion en kreeg een dag of vier later een brief dat ik op amateur-basis mocht komen. Ik vond dat hartstikke leuk en zou er alles aan doen om te slagen."

  Hans van Breukelen (1956)

  Tot en met de A-Junioren bij BVC gebleven waarbij o.a. geweldige wedstrijden tegen plaatsgenoot FAK gespeeld werden. In 1976 zijn debuut gemaakt in het 1e team van FC Utrecht waar hij in 7 seizoenen 142 wedstrijden keepte. Vervolgens een grandioze transfer gemaakt naar Nottingham Forest in Engeland waar hij in 2 jaar 61 wedstrijden keepte. Teruggekeerd naar Nederland waar hij bij PSV 7 jaar onder de lat stond. 3 keer landskampioen en de Europa Cup 1 met PSV in 1987 waren hoogtepunten. Zijn grootste triomf behaalde hij met het Nederlands Elftal waarin hij 73 wedstrijden keepte en waarmee hij in 1988 Europees kampioen werd. 
  Klik hier voor zijn informatie op wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_van_Breukelen 

  Iwan Romaniuk (1956)

  Is zijn carrière begonnen bij BVC, heeft 6 jaar betaald voetbal gespeeld bij Sportclub Amersfoort, vele malen gescoord (hij zegt zelf "niet te tellen") en kwam in zijn nadagen weer spelen bij FC De Bilt.

  Koos van Tamelen (1957)

  Ook begonnen op de velden van FAK, spelend tot zijn 17e in alle jeugdteams en na een aantal wedstrijden in het 1e vertrokken naar FC Utrecht. Heeft 5 Europa Cup-wedstrijden gespeeld met FC Utrecht zoals bijvoorbeeld tegen FC Porto samen met Wim Flight en Hans van Breukelen in 1982. Werd bij FC Utrecht van voorhoede speler een snelle, sterke verdediger met een geweldige ingooi. Heeft ook enkele jaren bij Wageningen gespeeld. Hij is jarenlang actief geweest in Bilthoven en FC De Bilt en is nu hoofd opleidingen bij FC Utrecht.

  Ron van der Meijden (1962)

  Is ook zijn carrière begonnen bij BVC, heeft 6 jaar betaald voetbal gespeeld bij Sportclub Wageningen, vele malen gescoord en kwam in zijn nadagen weer spelen bij FC De Bilt. Is tevens vele jaren als fysiotherapeut betrokken geweest bij FC De Bilt.

  Ronald Hoop (1967)

  Geboren in Suriname en ging later gaan spelen bij BVC Op zijn 21e gaan spelen voor Utrecht, een paar jaartjes terug geweest en vervolgens een aantal jaar bij Telstar . Daarna bij Dordrecht 90 en bij Palermo in Italië. Vervolgens in Oostenrijk en in Duitsland. Een geweldige internationale loopbaan van een wervelende linksbenige voetballer.

  Edwin de Kruyff (1970)

  Begonnen bij FAK maakte deze aanvaller hij zijn debuut in het 1e van FC Utrecht in het seizoen 87/88. Met een tussenjaar bij de Graafschap werden dit 8 fantastische jaren met FC Utrecht waarin hij 7 Europacup duels speelde. Vervolgens heeft hij bij Groningen en Veendam gespeeld en scoorde 40 keer in 350 competitiewedstrijden in de Nederlandse competitie. In 2007 is hij Hoofd scouting geworden van FC Utrecht. 
  Hij is nog steeds de jongst debuterende speler uit de historie van FC Utrecht. Als 17-jarige speelde hij al UEFA Cup voetbal met FC Utrecht en werd terecht gezien als een groot talent. Waar andere talenten uit zijn lichting bij (grote) clubs in Spanje, Italië, Engeland en Frankrijk speelden haalde hij nooit de top. Een verhaal van een groot talent dat een groot talent bleef. http://www.fcufans.nl/hoe-is-het-metedwin-de-kruijff.html 

  Eddy Vierklau (1971)

  Evenals zijn broer Ferdy opgeleid bij FC De Bilt en 2 jaar betaald voetbal gespeeld bij FC Utrecht in de seizoenen 1990-1991 en 1991-1992.

  Ferdi Vierklau (1973)

  Een van de 2 grootste voetballers die bij een van onze clubs hebben gespeeld is geboren in 1973 in Bilthoven. Heeft een aantal jaren bij FAK gespeeld waarna hij naar FC Utrecht is gegaan. 5 Jaar FC Utrecht brachten 117 wedstrijden en 4 doelpunten gemaakt maar heel veel doelpunten voorkomen als geweldige verdediger. Ging daarna naar Vitesse, Tenerife en 3 jaar bij Ajax. Heeft 2 wedstrijden gespeeld in het Nederlands Elftal. 
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Ferdi_Vierklau 

  Dennis Heijkamp (1976)

  Begonnen bij de jeugd van FAK, via jeugd van Elinkwijk naar Helmond Sport, SO Soest, VVOG, Sparta Nijkerk naar Be Quick. M.i.v. seizoen 2009-2010 gaat hij spelen bij DOVO.

  Joost Broerse (1977)

  Na zijn opleiding bij FAK maakte hij op 16 November1997 zijn debuut in de Nederlandse competitie bij Groningen tegen PSV. Na 6 seizoenen FC Groningen waarin hij 19 doelpunten maakte in 149 wedstrijden maakte hij de overstap naar FC Utrecht. daarna speelde hij enkele jaren bij Apoel Nocisia. in 2011 kwam hij terug naar Nederland. Joost speelt momenteel bij PEC Zwolle en heeft op 20 april 2014 de nederlandse beker gewonnen door een 5-1 overwinning op Ajax.
  Zijn website is www.joostbroerse.nl

  Anthony Reijerse van Buuren (1978)

  Begonnen in de jeugd van BVC, daarna FC Utrecht waar hij tot het 2e schopte als aanvoerder. Later gestopt en nog 2 jaar bij FC De Bilt gespeeld.

  Neal Mountney (1979)

  Begonnen in de jeugd van BVC en via Zeist 1 en weer FC De Bilt 1 naar FC Zwolle. Ook bij Levante in beeld geweest.

  Ralph Hovestad (1989)

  Speelde voor FC Volendam, RKC en Ajax. Na zijn jongste jeugd bij BVC en FC De Bilt gespeeld te hebben heeft hij 1 jaar bij Ajax in de jeugdopleiding (D-Junioren) gezeten en vervolgens een aantal jaar bij Elinkwijk. Na FC Breukelen in het seizoen 2010-2011 actief bij Volendam. Vorig seizoen bij Hercules en in het seizoen 2013-14 bij zaterdag hoofdklasser Ajax.

  Wie wordt de volgende?

  Er speelden in 2013-2014 5 ex-spelers van FC De Bilt in de jeugdopleiding van FC Utrecht: (http://www.fcutrechtjeugd.nl/).
  Dit zijn: Guido Janssen in de A1 ( 1997 ), Robin de Kruyff in de D1 ( 2001 ), Kaja Versteegh  in de D2 ( 2002 ), Arie Boersma in de E1 ( 2003 ), Bram Toonen in de E2 ( 2004 ).

  Jongens, veel succes met de geweldige kans die jullie geboden wordt, pak hem met beide handen aan.

  Dit artikel is gemaakt en wordt bijgehouden door Herman Bröring. Opmerkingen over de inhoud en suggesties, zoals aanvullingen, verbeteringen, foto's, kunnen gemaild worden aan broring@kpnmail.nl