• M019-1 LIJDT GEVOELIGE NEDERLAAG

  Harkemase Boys uit. De wedstrijd waarvan je wist dat die komen zou. Vandaag was het zover. 160m enkele reis tot diep in Friesland. Via het Tsjûkemar, Tijnje en Boornbergum ben je eigenlijk zo voorbij Drachten. En als je dan voorbij Rottevalle bent, dan weet je dat Harkema niet ver meer is. En dat op zo’n dag waarop het maar niet licht lijkt te worden. Toch viel het mee en zaten de chauffeurs om 10 uur monter aan de koffie en leken ook de meiden zin te hebben in deze noordelijke krachtmeting. Op Mila na, was iedereen aanwezig. En dat is op zich al een luxe.
  De boys van Harkemase Boys spelen bovenin mee in de 3e Divisie. Omdat hun wedstrijd vanwege teveel Coronagevallen niet doorging, mochten de meiden – op een bijna verlaten sportpark – aantreden op het fraaie hoofdveld.
  Om 11 uur werd afgetrapt. En binnen 20 seconden was daar al de eerste kans voor de Friezinnen. Het was meteen duidelijk dat Harkema er boven op zat en fel en fysiek wilde voetballen. Dat bleef ook het eerste deel van de eerste helft het spelbeeld. Harkema creëerde een aantal kansen, maar het was telkens Hanne die erger voorkwam. Een prachtige redding met de uitgestrekte vingertoppen als hoogtepunt, waarmee een zeker doelpunt werd voorkomen.
  Langzaam kwam De Bilt beter in de wedstrijd. En paar schoten van – te grote – afstand was het eerste wapenfeit. De grootste kans was voor Maud. Ze veroverde zelf de bal, zette goed door en kwam alleen voor de keeper. Ze speelde de bal 17 cm te ver voor zich uit, waardoor de zekere 0-1 door de keeper voorkomen werd.
  Een voorzet van Harkema leek goed door Hanne onderschept te worden. Ze had de bal vast. Althans best behoorlijk vast. Best een beetje behoorlijk vast in ieder geval. Soort van klem, eigenlijk. Ze verloor de bal na contact met de aanvalster, waardoor de 1-0 viel. Ondanks protesten van de uitstekend vlaggende Menno en van Hanne zelf, bleef de scheidsrechter bij zijn beslissing. Naar de Friese normen was dit niet klem genoeg.
  Een minuut of 10 later viel ook nog de 2-0. Een wat verdwaald schot zeilde over Hanne in het doel. Een loodzware opgave resteerde. Maar met veel energie werd gezocht naar een aansluitingstreffer en De Bilt werd in de slotfase van de 1e helft sterker. Mijntje en Noa werden steeds dreigender. Maud speelde opnieuw sterk en zo voerden ze de druk op. Dat leverde vlak voor rust een vrije trap op, op de rand van het strafschopgebied. Eline meldde zich en schoot droog en overtuigend de bal in de verre hoek achter de keepster. En daarmee kon met 2-1 achterstand maar met een mentaal voordeel gerust worden. Op naar de thee met oranjekoek. En voor de chauffeurs een bal gehakt, zoals dat hoort.
  Na rust vloog De Bilt uit de startblokken. De eerste minuten werden de Harkemase meiden overlopen. Twee levensgrote kansen waren het gevolg. Mijntje passeerde verdedigster en keeper maar haar inzet werd op de doellijn gekeerd. Nog geen minuut later stond Jenna oog in oog met de keepster en leek de 2-2 te maken. Ook haar inzet werd gekeerd.
  De wedstrijd leek onze kant op te vallen, maar twee minuten later waren we terug bij af. Hanne was net te laat bij een doorgeschoten bal, waardoor Harkema een vrije doortocht had en het geen 2-2 maar 3-1 werd. Daarmee was het verzet gebroken. De Bilt probeerde het nog wel, maar het absolute geloof ontbrak. De jarige Annu was dichtbij een goal, maar de stand was inmiddels al 5-1 en iedereen legde zich bij het onvermijdelijke neer.
  De meiden hebben gestreden. Kim is weer hard op weg terug. Floor was weer fit en energiek. Annu en Mijntje lieten mooie dingen zien. Maar Harkema was de verdiende winnaar. Bouwde beter op, was iets feller en scherper. De scheidsrechter leek lichte voorkeur te hebben voor de thuisploeg. Hanne had ‘m best behoorlijk klem bij de 1-0. En als de 2-2 wel gevallen was, was er nog veel mogelijk geweest daar in Harkema. Maar goed, dat is de Friese koe in de kont kijken. Soms win je en soms leer je. Dit was weer een leerzame zaterdag.
  Met een 5-1 nederlaag voelt 160 kilometer wel een stuk langer dan met een auto vol verwachtingen, leert de ervaring.
  Gevolg, we zakken naar plek drie. Zeker geen schande. Volgende week ontvangen we de meiden van Saestum en pakken we draad met veel energie weer op. En die meiden kunnen we ook weer gewoon verstaan. Dat is wel zo fijn.

  Jesse